En välförtjänt plats i elbilsladdningens förarsäte

En välförtjänt plats i elbilsladdningens förarsäte

Hur kommer det sig att Oppunda El har skaffat sig ett sådant försprång när det gäller elbilsladdning? Och hur fungerar egentligen tekniken som gör att en laddbox kan ladda betydligt säkrare och snabbare än från ett vanligt eluttag? Vi pratar med Oppunda Els elbilsexpert Tim Blomgren.

Var först med de senaste nyheterna

Genom att prenumera på vårt nyhetsbrev så får du de senaste nyheterna från hela Oppundakoncernen.

Det är en varm novemberdag och solen letar sig försiktigt fram genom trädkronorna kring Säfstaholms slott i Vingåker. Lärlingen Filip står och installerar en ny laddstolpe under uppsikt av arbetsledare Tim. Stämningen är trevlig och jag kommer att tänka på att alla jag träffar inom Oppundakoncernen verkar ha gått på någon typ av charmskola. För alla är så vänligt inställda och tillmötesgående. Det känns tryggt då jag snart kommer behöva bekänna färg på riktigt. Jag kan inte någonting om bilar, och därtill kanske ännu mindre om el. Elbilar och laddstolpar blir därför en så kallad perfect storm av kunskapslucka. En kunskapslucka från Mordor. Som tur är har jag Oppundas elbilsexpert Tim vid min sida. Tim började, precis som Filip, sin resa inom Oppundakoncernen som lärling under sin gymnasietid. Det är 13 år sedan och idag är han platschef i Vingåker.

Jag inleder ett resonemang kring ifall det inte vore enklare att bara ladda bilen från ett vanligt eluttag. Tim förklarar att det absolut går, men att eluttaget lätt blir överhettat och då kan börja glappa, och i värsta fall börja brinna. 

– Laddstolpen innehåller kablar som kommunicerar med bilen på ett annat sätt än via ett vanligt eluttag, vilket skyddar både uttaget och säkringarna hemma.  

Dessutom menar han att det med en laddstolpe, eller en laddbox som du har hemma, går betydligt snabbare att ladda bilen. 

– En laddbox eller en laddstolpe kan dra mer el från robustare kontakttyper, som typ 2-kontakter, som är dem som brukar sitta på laddstolpar. Du får alltså mer ström, och därför går det snabbare att ladda bilen. 

När jag frågar om varför han tror att så många i mälardalen valt att vända sig till just Oppunda El så tar han upp olika faktorer. 

– Vi var tidiga med att arbeta med det här. Vi har byggt upp erfarenhet över åren och är vana vid att hitta olika typer av lösningar. Sen tror jag helt enkelt att vi är väldigt duktiga och att kunderna uppskattar vår personliga service.

Just erfarenheten är något som Oppunda El har skaffat sig genom att vara tidiga med att använda elbilar i den egna verksamheten. Oppunda Els VD, Victoria Hansson, förklarar. 

– Vi började använda elbilar långt innan vi fick någon egentlig vinning från det, förutom den miljömässiga då. I början var ju inte bilarna lika bra som de är idag, och räckvidden var kraftigt begränsad. Men vi tog det steget för att vi såg vart utvecklingen var på väg, och vi ville ligga i framkant. 

Kontakta oss för en offert idag

Oppunda El är din kompletta elentreprenör med kompetens och organisation från konstruktion till komplett installation med en mängd spetskompetenser. Våra kompetenta servicelektriker tar hand om din elinstallation och våra certifierade säkerhetstekniker löser din säkerhet.

Vilka är kunderna som anlitar Oppunda El för att få hjälp med sin laddbox eller laddstolpe? Tim svarar. 

– Till största delen är det privatpersoner men vi har även fått större ordrar från det offentliga som Vingåkers kommun, där exempelvis Hemtjänsten använder elbilar.

Jag frågar om just den här laddaren, utanför slottet i Vingåker. Tim berättar att den innehåller en betallösning så att vem som helst kan använda den för att tanka. Fortsättningsvis meddelar han att Oppunda El erbjuder en rad olika lösningar, både för laddboxar och laddstolpar. Och oavsett hur ditt behov ser ut så är du välkommen att kontakta honom eller någon av hans kollegor på Oppunda EL.